Az elektronika.

De hogy minek, azt nem tudom. Viszont fasza csinálni, egy kicsit legalábbis elkapott az égszíj. Az egész úgy kezdődött, hogy...

...kitaláltam, hogy meg kellene vizsgálni a felgyülemlett proc ventilátorokat a gyárban, hogy melyik a hangos és melyik nem az, hogy a user-nek olyat tudjak adni, ami csöndes. Ehhez kellett egy táp, ami kéznél volt, van odabent egy rakás számítógép tápegység. És akkor ki kellett találni hozzá, hogy valhogy be kellene kapcsolni alaplap nélkül. Nem egy nagy kunszt, megoldottam, de a sima gémkapcsos átkötés nem tetszett nekem, gondoltam építek egy kapcsolót, ami akkor már mutatja, hogy van 5V, meg 12V feszültség.

Hangsúlyozom: én ezekhez egyáltalán nem értek. Mindig érdekelt volna az elektronika, de valahogy sosem sikerül foglalkozni vele, gondoltam erről már lecsúsztam.

Szóval akkor eszembe jutott, hogy ha már tudok ilyen fasza kapcsolót építeni - tényleg faszán néz ki különben, csináltam azóta többet is, LED-ek, meg minden -, akkor már kéne valami hóbelevanc, amivel tudom szabályozni a ventilátor fordulatszámát. Erre már különösebb szükségem nem volt, de szöget ütött a fejembe a gondolat. Persze lehet ilyeneket kapni is, de az úgy nem jó. És akkor elmentem az elektronikai boltba, megkérdezni, hogy mi ennek az elkészítésének a módja. Felsötétítettek, hogy figyi már, lehet ilyen feszültségszabályozó kiteket kapni, meg ilyesmi, azzal ezt meg tudom oldani. És oda is ment az eladó keresgélni a kitek között, és így sorolja magának, hogy Ez nem az, ez sem, ez előerősítő, ez egy végfok, hol is van...? De én lecsaptam rá: Előerősítő? Végfok? Rögtön vettem is belőlük, mert ezek kitek, adnak hozzá mindent, neked csak össze kell rakni. És összeraktam őket, és működtek. Később tápot is vettem hozzájuk.

De ekkor már végem volt, csak építeni kellene valami komolyabbat is! Ekkor történt, hogy jóapáméknál rápillantottam egy könyvre, valami ezer éves cucc, rádiók és erősítők kapcsolási rajza van benne. Elkaptam a könyvet és bár egy hangot nem értettem belőle, az olvasás közben nekiálltam magamra szedni némi elektronikai alapismeretet, épp csak amit amúgy is tud az ember, kivéve engem. És találtam benne egy kapcsolást, ami elég egyszerűnek tűnt, hogy megépítsem, szóval gyorsan utána kellett néznem, hogyan kell NYÁK-ot készíteni, meg egyebek, és meg is építettem. Ráadásul szólt is, csak torzított, mint a disznó. De nem adtam fel, kinéztem belőle egy másikat, az már lényegesen bonyolultabb volt, de még mindig nem az a nagyon veszélyes kategória, megépítettem azt is. Itt már volt jelentős költés, mert a toroid transzformátor hozzá - ekkor már legalább ezt tudtam, hogy mit jelent - votl vagy 12eFt. Na mindegy, megépítettem és működik! Igaz van egy elég jelentős alapzaja, de azért nem szól annyira rosszul, hogy ne azon hallgattam volna zenét napokig. STK463 IC a lényege. De ekkor már tudtam, hogy teljesen elvesztem.

Mert nekem csöves erősítő kell! Olyat, amilyet én építek! És meg is van a kapcsolási rajz, az alkatrészeknek is utána néztem, jó úton vagyok, hogy egyszer ebből is lesz valami. Igaz a költségek jelentősen nőnek itt már, de kit érdekel, mikor ezt jó csinálni. Persze az egész nem csak sikerből áll, különösen, amikor másokkal kell beszélgetni, úgy értem, akik értenek hozzá, mert ők mindig mást igyekeznek az emberre rásózni, a saját ötletüket akarják viszontlátni, ami tök normál emberi tulajdonság, ezzel szemben nekem észnél kell lennem, hogy oké, de még csak most kezdtem, azt sem tudom mi fán terem az anódfeszültség, nem biztos, hogy egyből százezreket kellene rákölteni. Ugyanakkor meg szeretném, ha végeredmény minél jobban szólna, és ráadásul időtálló is lenne valamennyire.

Így aztán jelenleg egy GU50 vagy egy 300B konfiguráció között vacillálok. Az előbbi tán olcsóbb, míg a másik jobb, viszont jó alkatrészekkel az előbbi is nagyon jó tud lenni, és a másiknak nagyobb a kezdőköltsége, de ha az előbbit építem meg, akkor tuti meg kell majd a másikat is, mert az annyival jobb, ráadásul a másik az biztos sokáig jó lesz nekem.

Na itt tartok most, de még sok történetem van, ha lesz kedvem, írom majd ide. Ki tudja, talán még feléled a honlap is újra.