De ezúttal nem zene. Hanem társastánc.

Százezer éve tervezem, hogy beiratom magunkat társastánc tanfolyamra Anyukával. Már ki is néztem különben, hogy hova kellene, de még nem vett rá a lustaságom. Meg az időhiány. Egyébként lehet, soha nem is fog, mert gondoltam egyet...

...és ha már minden mást meg lehet tanulni az internetről, miért pont ezt ne lehetne. A Youtube volt a nagy segítség. Rögtön találtam egy videót, ami a Bossa Nova alaplépeseket tanítja. Nagyon egyszerű, de azért gyakorolni kell. És hogy miért pont a Bossa? Mert azt a stílust nagyon szeretem. Tele van mély, buja érzelmekkel, érdekes a ritmusa is, és a harmóniamenetek sem azok a hétköznapiak. Régen, amikor doboltam, sok Bossá-t játszottam. Akkor szerettem meg. Piszok jól lehet jazz-esen játszani.

Szóval gyors megtanultam a lépéseket, és megleptem Anyukát azzal, hogy Gyere mutatok valamit a Youtube-on. Gondolom egy dokumentumfilmre számított, olyasmit elég sokat nézünk, már amennyire dokumentumfilmek ezek, inkább ilyen gagyi ismeretterjesztők - de azért érdekesek -, így meglepődött a dolgon. Az egész videó nincs egy perc, úgyhogy gyorsan vége lett. Érződött a feszültség, hogy akkor most mi lesz, ugyanis Anyuka nagyon szeret táncolni. Ő járt is ilyen tanfolyamra. Úgyhogy mondtam neki, hogy na gyerünk.

Kipróbáltuk, működött. Ez két nappal ezelőtt volt, azóta már megnéztük a Rock And Roll alaplépést is, amit szintén régóta meg akarok tanulni, bár hasznát sosem fogom venni. (Én emberek között? Pláne táncolni?!) Mindegy, itthon is jó móka. Egyébként a Rock And Roll azért nehéz, mert az alaplépése hat negyedes, míg a zene az mindig négy negyedes, amiből az következik, hogy a versszak- vagy refrén váltásoknál, a sorok váltásánál mindig másik lábra jön ki az "egy", azaz a hangsúly. Különben az ütemváltásoknál is, és ettől hármas tagolódásúvá válik az érzet. Ami nekem exdobosnak kissé megerőltető, de ugyanezért viszonylag könnyű is értelmezni. Gondolom ettől lesz olyan érdekes össze-vissza érzete az embernek, ha nézi a táncosokat az ember. Én nem szoktam. Na mindegy, a lényeg, hogy szokni kell.

És gyakorolni sokat. Ma is fogunk.